Guide: såhär fungerar solceller

Solceller är något som är populärt nu i klimatsmarta tider och en stor distribution är att kunna sälja överskottet till elbolaget. Men hur fungerar solceller med installation och uppbyggnad? För de allra flesta anläggningar krävs inget bygglov när solcellerna placeras i linje med taket. Om solcellerna installeras på tomten kommer ett bygglov behövas. Kontakta oss via kontaktformuläret för att få våran hjälp.

  • Sälj överskottet till elbolaget
  • Fritt från bygglov
  • Grönt avdrag
  • 60 öre per Kwh tillbaka för privatpersoner

Guide solceller: såhär fungerar det?

Solceller är riktigt smarta och kan producera el även under molniga förhållanden tack vare solens instrålning. En solcellsanläggning kan placeras i alla väderstreck. Eftersom solcellernas el konsumeras i realtid går det antingen att lagra eller att sälja den. Att lagra elen går med hjälp av ett batteri men dessvärre går det bara att lagra elen i ett par dagar. Det går tyvärr inte att lagra från sommar till vinter.

Information om solceller från Snickare Gagnef

  • Många vet att det går att sälja överskottet från solcellerna tillbaka till elbolaget
  • Därför är det en bra idé att fundera på vilket elbolag som är lämpligt att teckna avtal med
  • Det finns flera lokala elbolag i Dalarna som kan vara bra att kika på 
  • Den el som inte förbrukas går inte till spillo utan kan säljas åter till elbolaget och det till ett pris som nästan är detsamma som elbolagets kunder betalar

Grönt avdrag och återbetalningstid

Staten ger ett Grönt avdrag på 15% för både arbete och material vid solcellsinstallationer för att främja solenergi. Många undrar om det är värt att installera solceller eller inte? Eftersom solceller har en livslängd på minst 25 år så är det definitivt värt installationskostnaden. En stor anläggning på 10 kwh passar en större villa och återbetalningstiden är i regel ca 10 år. I Dalarna finns det 1 700 soltimmar per år vilket är tillräckligt många soltimmar för att göra solceller lönsamma att installera.

ROT-avdrag för solceller

Ett tips är att göra ROT-avdrag som kan bli upp till 9% av kostnaden för solcellerna. Det går inte att både få ROT och Grönt avdrag. Men om du väntar på att bli godkänd för Grönt avdrag går det att nyttja ROT-avdraget som senare kan betalas tillbaka när investeringsstödet betalas ut. I Dalarna är det bra förutsättningar för solceller. Kontakta oss gärna för mer information!