Guide: så här fungerar solceller

Solceller är något som är populärt nu i klimatsmarta tider och en stort bidrag till dess popularitet är att man kan sälja överskottet till sitt elbolag. Men hur fungerar installationen och uppbyggnaden av solceller? För de allra flesta anläggningar krävs inget bygglov så länge solcellerna placeras i linje med taket. Om solcellerna installeras annorstädes på tomten kommer ett bygglov behövas. Kontakta oss via kontaktformuläret för att få hjälp av ett professionellt byggföretag från Gagnef eller för att få reda på mer om våra tjänster. Här nedan har vi på TE Bygg & Plåt noterat fyra punkter du borde ha i åtanke när du funderar på om det är värt att anlita en byggfirma i Gagnef för att montera upp solceller på din tomt.

  • Du kan sälja överskottet el dina solceller generar till ditt elbolag
  • Vanligtvis behövs inget bygglov
  • Du kan få grönt avdrag på monteringskostnaderna
  • 60 öre per Kwh tillbaka för privatpersoner

Guide för solceller

Solceller är en smart energilösning och kan producera el även under molniga förhållanden tack vare solens instrålning. En solcellsanläggning kan placeras i alla väderstreck. Eftersom solcellernas el konsumeras i realtid går det antingen att lagra eller att sälja den. Att lagra elen går med hjälp av ett batteri men dessvärre går det bara att lagra elen i ett par dagar. Det går tyvärr inte att lagra från sommar till vinter.

Information om solceller från din snickare i Gagnef

  • Många vet att det går att sälja överskottet från solcellerna tillbaka till elbolaget
  • Därför är det en bra idé att fundera på vilket elbolag som är lämpligt att teckna avtal med
  • Det finns flera lokala elbolag i Dalarna som kan vara bra att kika på 
  • Den el som inte förbrukas går inte till spillo utan kan säljas åter till elbolaget och det till ett pris som nästan är detsamma som elbolagets kunder betalar

Grönt avdrag och återbetalningstid

Staten ger ett grönt avdrag på 15% för både arbete och material vid solcellsinstallationer för att främja solenergi. Många ställer sig därför frågan om det är värt att installera solceller eller inte. Eftersom solceller har en livslängd på minst 25 år anser din snickare i Gagnef att det definitivt är värt installationskostnaden om ditt eller dina tak är anpassade för solcellspaneler. En stor anläggning på 10 kwh passar för en större villa och återbetalningstiden är i regel ca 10 år. I Dalarna finns det 1 700 soltimmar per år vilket är tillräckligt många soltimmar för att göra solceller lönsamma att installera.

ROT-avdrag för solceller

Ett tips är att använda ROT-avdrag som kan bli upp till 9% av kostnaden för solcellerna. Det går inte att både få ROT och grönt avdrag. Om du väntar på att bli godkänd för grönt avdrag går det att nyttja ROT-avdraget som senare kan betalas tillbaka när investeringsstödet betalas ut. Kontakta oss gärna för mer information genom kontaktformuläret så erbjuder vi fri konsult och kommer med en offert!

Vi erbjuder kostnadsfri offert & platsbesök!

Välkommen till TE Bygg & Plåt, ditt lokala snickeriföretag i Gagnef som hjälper dig med snickeriarbeten, renoveringar samt installation av solceller. Vi erbjuder gratis rådgivning inför ditt kommande projekt - helt utan köpkrav!